Hasta Yatağı Kaç Çeşit Fonksiyona Sahiptir?


Hasta yatağı normal yataklara oranla daha fonksiyonlu bir yatak çeşididir. Hasta yatağının en önemli fonksiyonu hareket edebilmesidir. Hareket özelliğine sahip olduğu için yatalak hastalar bu hasta yataklarını sıklıkla tercih etmektedir. Hasta yatakları hareket kabiliyeti kısıtlı ya da tamamen hareket edemeyen hastalar için hizmete sunulan fonksiyonlu, konforlu ve sağlıklı bir yatak çeşididir. Günümüzde hasta yatağı modelleri elektrikle çalışan ve oldukça fonksiyonel olan bir yatak çeşididir. Elektrikle çalışan hasta yatakları hareket özelliğine ise motor sayesinde yapmaktadır. Hasta yataklarının alt kısmında elektrikle çalışan bir motor bulunur. Bu motor kumandadaki tuşlara basılarak hareket ederek yatağı belirli pozisyona getirebilmektedir.
Hasta yataklarında kullanılan motorların üç farklı çeşidi vardır. Bu çeşitlerin tamamı elektrikle çalışmaktadır.  Hasta yatağı modellerinde kullanılan motor çeşitleri 2 motorlu, 3 motorlu ve 4 motorlu motor çeşitleridir. Bu motorların hepsi 6000 newton gücünde olup oldukça sağlamdır. İki motorlu hasta yatağı dual motoru sayesinde yatağın baş ve ayak kısmını hareket ettirmektedir. Yatağın baş kısmı 90 derece ayak kısmı ise 45 dereceye kalkmaktadır. İki motorlu hasta yatağının yerden yüksekliği 45 santimetredir. Dual motorun fonksiyonu yatağın baş ve ayak kısmını hareket ettirmektir. Üç yani piston motorlu hasta yatağı ise yatağın baş ve ayak kısmını kaldırmasının yanında aynı zamanda yatağı yukarı aşağı hareket ettirmektedir. Bu yukarı aşağı hareketi asansöre benzediği bu yataklara asansörlü hasta yatağı da denmektedir.
Piston yani üç motorlu hasta yatağı 40 santimetreye kadar inebilirken 83 santimetreye kadar da çıkabilmektedir. Özellikle hastaların yemek vb temel ihtiyaçları bu yatak çeşidi sayesinde kolayca karşılanmaktadır. Dört motorlu hasta yatağı ise en fonksiyonlu ve en kaliteli hasta yatağı modelidir. Dört motorlu hasta yatağı trendelenburg yani eğim özelliğine sahip olan bir hasta yatağı modelidir. Eğim hareketinin yanı sıra diğer motorlu modellerde olan hareketlerde dört motorlu modelin içinde yer almaktadır. Dört motorlu model genellikle yoğun bakım ünitelerinde kullanılan bir modeldir. Tüm bu hasta yatağı modelleri oldukça fonksiyonel olup evlerde kullanıma oldukça müsaittir. 90 santimetreye 190 santimetre özelliği sayesinde evlerde kullanıma oldukça uygundur.




Yorumlar

Popüler Yayınlar